top of page

תערוכות מרתקות
מסע בין עבר, הווה ועתיד

המוזיאון לאמנות יהודית מציע מגוון עשיר של תערוכות המשקפות את עומקה של התרבות היהודית לאורך הדורות. תערוכות הקבע מציגות אוצרות אמנות יהודית מסורתית, כולל תשמישי קדושה, טקסטיל עתיק ופריטים ארכיאולוגיים נדירים. לצדן, התערוכות המתחלפות מביאות רוח רעננה ועכשווית, מציגות אמנות ישראלית מודרנית ועבודות של אמנים עכשוויים ברוח המסורת היהודית.

תצוגות הקבע

תצוגות הקבע של המוזיאון מציגות מבחר מרשים של אמנות יהודית, פריטים ארכיאולוגיים ומסמכים היסטוריים. כל פריט הוא עולם ומלואו, המספר סיפור על קהילה, מסורת ואמונה.

ובכל זאת אותיות פורחות

תערוכה מרגשת זו מציגה את סיפור הצלתם של ספרי תורה ומגילות מוילנה, משזרת את ההיסטוריה של הספר העברי עם קורות הקהילה היהודית בוילנה בתקופת השואה.

במלחמת העולם השנייה, נאספו אלפי ספרים יהודיים בליטא. לאחר המלחמה, הוכרזו כ"אוצר לאומי" של ליטא. ב-2002, לאחר מאמצים דיפלומטיים ממושכים, הובאו לישראל 345 ספרי תורה, גווילים ומגילות.

התערוכה מציגה 120 גווילים בשקי הפשתן המקוריים, לצד פריטים אישיים מרגשים מחיי הקהילה בוילנה. בין המוצגים הבולטים: מחזור תפילה שהוסתר בגטו, וארון קודש זעיר שנדד מברגן בלזן ועד לחלל עם האסטרונאוט אילן רמון.

3.PNG

יחיד ודורו

לשכתו המקורית של הרב הרצוג שהועתקה מביתו המספרת את סיפורו של הרב שגילם באישיותו ובמעשיו את היחיד שהשפיע ושינה את היחד. 

הסיפורים האנושיים בתערוכה זו מעוררים מחשבה והשראה לעשייה.

2.PNG

סיפורים מן המניין

ממעמקי האדמה, דרך מצולות הים ועד לחלל הגדול.

לצד תשמישי קדושה ומצווה אשר לכל אחד מהם סיפור הצלה פרטי, מוצגים פריטים נבחרים המייצגים את אוסף המוזאון. אוסף שראשית דרכו הוכרזה כ''הצלת אוצרות העם היהודי''.

במרכז התצוגה ארון קודש מגליציה אשר שימש קהילה בשכונת מאה שערים בירושלים והועבר לשיקום במוזאון היכל שלמה, וספר תורה מן המאה ה-13 הכתוב על עור אייל, אשר נמצא קריא לאחר שיטפון, ואף ניצל ממכירה פומבית שנערכה ע''י הנאצים במלה''ע השניה. 

סיפורו של אוסף

יהודה לייב ביאלר
מציל אוצרות תרבות

בלב ליבו של המוזיאון לאמנות יהודית שוכן אוסף מרתק, שראשיתו במסע הרואי להצלת אוצרות תרבות. יהודה לייב ביאלר (1896-1976), איש רב פעלים שנולד בוורשה למשפחה של תלמידי חכמים וחסידים, היה הרוח החיה מאחורי יצירת האוסף.

ביאלר, ששרד את אימי השואה, הקדיש את חייו לשיקום החיים היהודיים באירופה שלאחר המלחמה. הוא תיאר את שליחותו במילים אלו: "נשלחתי כמה פעמים ע"י האוניברסיטה והממשלה (יחד עם ד"ר שונמי) להצלת אוצרות הגולה באירופה". מסעותיו אלו היוו את אבן הפינה לאוסף המרשים שלפנינו.

לאחר עלייתו ארצה ב-1949, מונה ביאלר למנהל המחלקה למועצות דתיות במשרד הדתות בירושלים. הוא הגשים את חזונו בהקמת המוזיאון לאמנות יהודית בהיכל שלמה, והיה למנהלו הראשון.

אוספים ייחודיים מרחבי העולם

אוסף מקס גרונדט אוצרות מאנגליה

בשנת 1979 זכה המוזיאון להשאלה ארוכת טווח של אוסף מקס גרונד, הכולל חלק ניכר מאוספו של ארתור הואיט מריצ'מונד, אנגליה. אוסף זה מציג מגוון עשיר של תשמישי קדושה, טקסטיל ועתיקות, המשקפים את העושר והמגוון של המסורת היהודית.

אוסף נהר-ברנהיים מפריז לירושלים

אנדרה נהר ורעייתו רינה ברנהיים הביאו עמם לירושלים ב-1968 אוסף יודאיקה עשיר, שהיה חלק בלתי נפרד מחייהם האקדמיים והרוחניים. האוסף, שמקורו באביה של רינה, ד"ר אנדרה ברנהיים, משקף את עושרה של יהדות צרפת. פתיחת תערוכת האוסף במוזיאון בשנת 2006 היוותה הגשמת חזונם של בני הזוג נהר.

אוסף השיל גולניצקי
מורשת של 30 שנות איסוף

בשנת 1977, בזכות תרומתו הנדיבה של סר וולפסון, רכש המוזיאון את אוספו המרשים של השיל גולניצקי. גולניצקי, שעלה לישראל ב-1925, הקדיש שלושים שנה לאיסוף קפדני של תשמישי קדושה. בספרו "במחזור הימים", הוא מתאר את מטרתו: "קירוב לב המבקר, וביחוד הנוער שלנו בארץ, אל יצירות אבותיהם בגולה, אל מנהגיהם, אורח חייהם... והם אבני שתיה למחזור ימינו".

מסע בזמן דרך חפצים

כל פריט באוסף הוא עולם ומלואו, המספר סיפור על קהילה, מסורת ואמונה. מקופסאות בשמים מעוטרות ועד מגילות עתיקות, מחנוכיות מפוארות ועד רקמות עדינות - כל אחד מהם הוא חלון לעולם יהודי עשיר ומגוון.

בואו לגלות את האוצרות הללו, להתחבר למורשת, ולחוות את ההיסטוריה היהודית דרך יצירות האמנות המרהיבות שנאספו בקפידה לאורך השנים. המוזיאון לאמנות יהודית מזמין אתכם למסע מרתק בזמן, דרך עיניהם של אספנים מסורים שהקדישו את חייהם לשימור ולהנצחת המורשת היהודית

1
4
2
8
9
6
3
5
7
רבינוביץ.PNG
פרטי בשמים.jpeg- K - לתת קרדיט_ צילום_ דביר סורמלו.jpg
מכתב רבי נחמן.JPG

צילם:דביר סורמלו

היהודי הנודד.gif
ארון קודש וספר תורה מקהילת יהודי חרבין  סין.jpg
מנורות.JPG

תצוגות מתחלפות

לצד תצוגות הקבע של המוזיאון, מוצגות תערוכות מתחלפות של אמנות יהודית/ישראלית עכשווית המתחלפות כל חצי שנה. 
בגלריית המבואה של המוזיאון, הממוקמת בקומת הכניסה של היכל שלמה, התערוכות מתחלפות מידי חודש בחודשו. ניתן לבקר בגלריה ללא עלות. 
בכל פתיחת תערוכה מתקיים אירוע פתיחה עם שיח אמן/אוצר. 
בנוסף, מתקיימים מידי פעם אירועי תרבות בחלל המוזיאון כגון: מופעי מחול, מפגש עם אנשי עדות, הצגות ועוד.

הביאנלה של ירושלים

תערוכת הללויה

תערוכת צמצום

הביאנלה של ירושלים

תנ"ך מי יודע?

תערוכת סיפורי תנ"ך מפוסלים, מאת האמן אוסקר ג

הבינאלה.PNG
הבינאלה.PNG
תנך מי יודע.PNG

כרוך וערוך

דרורה וייצמן

אוצרת: ליאורה לוי

פתיחת התערוכה: ביום שישי ט"ו בכסלו תשפ"ג, 2022.12.9 בשעה 11:00 במוזיאון לאמנות יהודית היכל שלמה, ירושלים

נעילת תערוכה: אפריל 2023

כרוך וערוך.PNG

כמו האור בכד

אוצרת: סמדר מסינג

הפתגם האיתיופי משמעותו שאם לא תשתף אחרים בידיעותך תדמה חוכמתך לאור בכד שאינו מועיל לסביבתו ואין יודעין על קיומו כך גם האמנות היהודית איתיופית המוצגת במוזיאון חלקים ממנה לא ידועים ושואפים להתפרץ.

כמו אור בכד.PNG

במכחול הזיכרון

התערוכה מציגה את יצירותיהם של שני אמנים בולטים: שרה מלצר וראובן רובין, המבטאים זיכרון וכמיהה בדרכים שונות.

שרה מלצר יוצרת סדרת עבודות המבוססות על תיעוד היסטורי מתקופת השואה, כולל מברק מ-1941 וסרט תיעודי מעיר הולדתה בפולין. יצירותיה מביאות לחיים רגעים דרמטיים מהעבר.

לעומתה, ראובן רובין מציג את הציור המונומנטלי 'ירושלים השמיימית' (1958). הציור מתאר את ירושלים מנקודת מבט מרוחקת, כאשר העיר העתיקה והר הזיתים היו בלתי נגישים. זוהי ירושלים של חלום וכמיהה.

שני האמנים יוצרים דיאלוג בין מציאות היסטורית לבין דמיון ותקווה, מבטאים געגוע עמוק הן במרחב הגלוי והן ברובד הנפשי העמוק.

שני האמנים יוצרים מתוך כמיהה וזיכרון. כאשר העבר וההווה מנהלים ביניהם דו שיח של מציאות ודמיון, געגוע עמוק המתבטא לא רק במרחב הגלוי אלא גם בנפש פנימה.

"ממעמקים קראתיך"

במרכז חלל התצוגה פזורות קופסאות קרטון, שעליהן מצוירים דיוקנאות אקספרסיביים עזי צבע. תבליטי דמויות נטולי צלם אנוש העשויים מעיסה של קריעת נייר עיתון האפויים עד שריפה - תלויים על הקיר הלבן. בני משפחה שרק שמם היה זכור לציירת, זכו עתה בציור במאור פנים שלהם. ודודה הינדה שהעזה לזעוק ולהטיח בפני החייל הנאצי את גודל הפשע אשר עומד לבצע...

את היצירות כולן הגתה שרה מלצר על-סמך גילוי תעודות היסטוריות: מברק בהול שנשלח בשנת 1941 מפולין הכבושה לארץ ישראל ואף סרט תיעודי פולני מעיר הולדתה.

מול יצירותיה העוצמתיות עומד ציורו המונומנטלי של הצייר ראובן רובין: 'ירושלים השמיימית'. השער הסגור שבתחתית הציור מרמז על כך שבשנת 1958, לא ניתן היה להגיע להר הזיתים ולא לעיר העתיקה. נקודת מבטו של רובין הינה פנורמית ומרוחקת, משאת נפש לירושלים שלו.

שני האמנים יוצרים מתוך כמיהה וזיכרון. כאשר העבר וההווה מנהלים ביניהם דו שיח של מציאות ודמיון, געגוע עמוק המתבטא לא רק במרחב הגלוי אלא גם בנפש פנימה.

הביאנלה של ירושלים

תערוכת יהודים על הנייר

יהודים על הנייר.PNG

תנ"ך מי יודע?

סיפורי התנ"ך מפוסלים

בתערוכה של האמן אוסקר גוק מוצגים מבחר פסלים המבוססים על סיפורי התנ"ך ומציגים באופן מוחשי את המסופר. הפסלים מהווים למעשה פרשנות חזותית, מפני שחלק ניכר מהפיסול מבוסס על דמיונו ותפיסותיו של האמן, ולא על פרטים מדויקים המופיעים במקרא.

אוסקר נולד בשנת 1946 באוקראינה. החל לעסוק באמנות עם צאתו לגמלאות. סיים קורס רישום וקורס פיסול, הצטרף לכיתת אמנים בסטודיו של חנה רביב.

בנוסף להתעניינותו באמנות, הוא מתעניין ולומד יהדות ותנ"ך, המעניקים לו השראה ורעיונות אינסופיים.

במכחול הזיכרון.PNG
ממעמקים קראתיך.PNG
תנך מי יודע 2.PNG

בגלריית המבואה

אמונה במלחמה

מוטיבים יהודיים והיבטים רוחניים בזמן מלחמה.תערוכה של ציורים, צילומים, שירה ואמנו פלבטית פרי ידם של תלמידי.ות תיכון,, אולפנות וישיביות תחכוניות וגבוהות, סטודנטיות ולוחמים.

תערוכה עץמותיי תאמרנה

הביאנלה של ירושלים

מבני דת עכשווים פונים אל ההיסטוריה היהודית

גלרית המבואה.PNG
עץמותיי.PNG

גלריה

מבני דת.PNG

גלריה

bottom of page